Keysoft-Solutions - Het belang van een goede back-up strategie

Het belang van een goede back-up strategie

Zowel bedrijven als particulieren krijgen vroeg of laat te kampen met dataverlies. Bepaalde onderdelen van de PC/server kunnen falen. Een ransomware aanval kan het systeem geïnfecteerd hebben en alle bestanden gegijzeld houden. Iemand kan per ongeluk een fout gemaakt hebben waardoor bestanden worden kwijt gespeeld. Wat de oorzaak ook is, zonder enige vorm van back-up zijn die gegevens voorgoed weg.
Welke gegevens back-upen
Het antwoord op deze vraag varieert situatie per situatie echter gaat het hier in de meeste gevallen over persoonlijke gegevens, documenten en andere bedrijfkritische bestanden zoals databases, spreadsheats, … Het besturingssysteem en geïnstalleerde programma’s kunnen steeds opnieuw geïnstalleerd worden maar bedrijfkritische of persoonlijke data is onvervangbaar. Het is ook mogelijk om back-ups te maken van een geheel systeem waar de applicaties en besturingssysteem ook in zitten. Dit maakt het makkelijk en snel om een volledig systeem te herstellen. Dit kan door middel van een full system back-up in de vorm van een disk/system image.
Het gegevensbeschermingsplan
Het uitvoeren van consistente en regulaire back-ups van kritieke gegevens is van vitaal belang voor een herstelstrategie. Wanneer dit niet serieus wordt genomen stijgt de kans op het verliezen van data aanzienlijk. Het is daarom belangrijk om een goede strategie te definiëren die past voor uw situatie.
Deze strategie noemt men een gegevensbeschermingsplan. Dit is een verzameling van vooraf gedefinieerde tijdstippen waarop belangrijke data wordt gekopieerd naar een veilige plaats om dataverlies te vermijden. Deze veilige plaats kan opslagmedia zijn ter plaatse of op een ander locatie. De bedoeling van een dergelijke strategie is het kunnen herstellen van bijvoorbeeld:
De minimumvereisten voor een goede gegevensbeschermingsplan
De 3-2-1 Regel
De 3-2-1 regel is een welgekende strategie in de IT wereld en wordt aanzien als het absolute minimum om kritieke data te beschermen. Er zijn ook andere varianten op deze regel zoals de 3-1-2, 3-2-2 en de 3-2-3 configuratie echter is de 3-2-1 regel veelal voldoende. Deze regel werkt als volgt:
De verschillende soorten back-up types
Hardware Falen
Voor gegevensopslag op een fileserver wordt meestal gebruik gemaakt van schijf media. Echter kan het steeds voorkomen dat er een probleem optreed met deze server of met één van de schijven. Een goed gegevensbeschermingsplan beschermt ook tegen dit soort falen. Echter zou het falen van hardware de productiviteit niet in het gedrang mogen brengen. Naar gelang de noodzaak om online te blijven kan gebruik gemaakt worden van verschillende niveaus van bescherming tegen hardware falen.
Een eenvoudige en relatief goedkope manier om bescherming te bieden op het vlak van schijfopslag is het gebruik van RAID. Deze technologie laat toe om verder te kunnen werken wanneer één of meerdere schijven het begeeft. Het gebruik van RAID technologie is een uitstekende aanvulling op een gegevensbeschermingsplan opdat uw data ten alle tijde beschikbaar blijft.
Automatisatie
Het nemen van back-ups lijkt een ingewikkelde zaak zeker als dit manueel moet gebeuren. Door het automatiseren van back-ups zal de frequentie van de back-ups gegarandeerd zijn en verkleint het risico op gegevensverlies. De opzet van een automatische flow is een eenmalige investering die ervoor zorgt dat er achteraf niet veel tijd en geld meer moet aan gespendeerd worden.
Bij Keysoft-Solutions maken we gebruik van synology producten om een back-up strategie te realiseren. Heeft u interesse hier in of nog vragen over hoe u uw gegevens kunt beschermen ? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder en samen komen we tot een gepaste oplossing op maat voor uw onderneming of thuissituatie.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *