Somfy Bedrade Motoren Sturen Met Loxone

Somfy Bekabelde Motoren Sturen Met Loxone - Banner

Inhoudsopgave

Ontdek in dit 'how to' artikel hoe u uw Somfy bedrade motoren kan sturen met een Loxone Miniserver.

Inleiding

Somfy bedrade motoren sturen met Loxone is vrij eenvoudig te verwezenlijken. Bedrade Somfy motoren komen meestal met een kabel met 4 aders. 1 ader voor OP, 1 voor NEER, 1 neutraal en tot slot de aarding. Dit artikel legt beknopt uit hoe een automatisatie te realiseren met bedrade Somfy motoren door gebruik te maken van de Nano Relay Tree of de Relay extension.
Daarnaast heeft Somfy ook draadloze RTS & IO motoren. Het aansturen van somfy RTS/IO motoren met Loxone is niet vanzelfsprekend. Dit komt door het ontbreken van een Somfy RTS/IO extension om het Somfy RTS/IO protocol te praten met de Somfy draadloze motoren. Echter er zijn wel enkele opties om deze sturing mogelijk te maken, lees er meer over in dit artikel: Somfy RTS Motoren Sturen Met Loxone.

Implementatie

De Opstelling In Ons Demohuis

Werking Van Een Somfy Bekabelde Motor

Er is 1 kabel aanwezig met 4 aders waarmee 2 functies kunnen aangestuurd worden.
OPGELET: Spanning plaatsen op de zwarte en bruine ader op hetzelfde moment kan de Somfy bedrade motor onherstelbaar beschadigen. Er is echter een manier om dit te voorkomen in dit artikel: Somfy Bedrade Motoren Beschermen Tegen Schade Door Gelijktijdige Op/Neer Activering.

Aansluitschema's

Aangesloten Op Een Loxone Nano 2 Relay Tree

Voorbeeld aansluiting gebruikmakend van een Loxone Nano 2 Relay Tree. Dit schema dient als alternatief op het gebruik met een Loxone Relay Extension en is niet de methode die is toegepast in onze demo opstelling.
Somfy Bekabelde Motor Aansluitschema Voor Loxone Nano Relay Tree

Aangesloten Op Een Loxone Relay Extension

Voorbeeld aansluiting gebruikmakend van een Loxone Relay Extension. Deze methode is toegepast in onze demo opstelling.
Somfy Bekabelde Motor Aansluitschema Voor Loxone Relay Extension

Configuratie Van Een Somfy Bedrade Motor

Hoewel de configuratie van een bedrade Somfy motor kan verschillen afhankelijk van het model en type zijn de te nemen stappen over het algemeen hetzelfde. Het belangrijkste dat moet gebeuren is het bepalen van de hardware matige startpositie en de eindpositie. De motor onthoudt deze posities en zal nooit verder oprollen of afrollen voorbij deze ingestelde waarden ook al wordt het commando gegeven door het automatisatie systeem, in dit geval Loxone.
Het is mogelijk zelf de afregeling van een bedrade Somfy motor uit te voeren. Somfy heeft hiervoor een accessoire dat helpt bij deze klus. In deze module passen alle aders van de motor, door de stekker van deze module in het stopcontact te steken is het mogelijk de motor met de op de module aanwezige knoppen te sturen zonder dat de motor aangesloten hoeft te zijn aan het automatiseringssysteem. Het afregelen zelf gebeurd bij de meeste varianten met afstelschroeven. Door te draaien aan deze schroeven kan de eindpositie en de startpositie gefinetuned worden. De motor onthoudt dan deze positie en weet waar deze zich bevinden door het aantal omwentelingen te tellen.
Een gedetailleerde beschrijving van hoe te werk te gaan kan u vinden in de handleiding van de motor of online. Het best laat u deze afregeling uitvoeren door de leverancier van de motoren/zonwering of door een andere professional.

Programmatie In Loxone Miniserver

Bij het programmeren maken we gebruik van de aansluiting op basis van de Loxone Relay Extension. In tegenstelling tot de Somfy RTS configuratie zijn hier geen speciale configuratie aandachtspunten. Het werken met relais voor de sturing van zonwering motoren is out of the box voorzien.
De configuratie werd gemaakt op onze testopstelling met versie 13.0.7.26 van Loxone Config

STAP 1: Eigenschappen Van De Gebruikte Relais Uitgangen Aanpassen

Somfy Bekabelde Motor Aansluitschema Voor Loxone Relay Extension - Programmatie 4
Onder de Loxone Relay Extension in de randapparatuur boomstructuur staan de verschillende relais uitgangen. Volgens onze gebruikte opstelling moeten we de eigenschappen van relais Q9 en Q10 aanpassen.
De benaming en beschrijving mogen vrij gekozen worden. Het veld categorie moet op zonnewering staan. Bij ruimte vult u de ruimte in waar de gestuurde RTS motoren hangen in dit geval de woonkamer.
De positie kan nagekeken worden door het module overzicht op te vragen door op de Loxone Relay Extension te klikken in de randapparatuur boomstructuur.
Somfy Bekabelde Motor Aansluitschema Voor Loxone Relay Extension - Programmatie 3

STAP 2: Toevoegen Automatische Zonwering Bouwsteen

Deze bouwsteen zal instaan voor de automatische sturing en ook voor de sturing via fysieke knoppen. De bouwsteen zal tevens beschikbaar zijn in de UI voor gebruik op GSM of tablet.
In de eigenschappen geef je dit blok best ook een naam en een beschrijving. Net zoals de relais uitgangen op de Relay Extension moet de categorie op zonnewering staan, de ruimte is hier tevens de woonkamer.
Andere belangrijke eigenschappen zijn ‘Type – Shading type’ in ons geval een rolgordijn, ‘Opd’ en ‘Cld’ => de rijtijden op en neer. Tot slot de parameters ‘Dir’, ‘Dts’ en ‘Dte’ => kompasorientatie + tolleranties
Somfy Bekabelde Motor Aansluitschema Voor Loxone Relay Extension - Programmatie 2

STAP 3: Toevoegen Relais Actoren

Nu rest er enkel nog de verbinding te maken tussen de ‘Op’ (Open) en ‘Cl’ (Close) van de automatische zonwering bouwsteen met de juiste relais. In dit voorbeeld moet de ‘Op’ uitgang verbonden worden met de Q7 – UP relais, de ‘Cl’ uitgang moet verbonden worden met de Q8 – DOWN relais. Sla dit op in de miniserver en het zal mogelijk zijn de motoren met de Loxone App aan te sturen.
Somfy bekabelde motoren sturen is zeer eenvoudig en neemt slechts enkele stappen in beslag.
Het eindresultaat:
Somfy Bekabelde Motor Aansluitschema Voor Loxone Relay Extension - Programmatie 1

Motor Bescherming

Zoals reeds eerder in dit artikel vermeld is het een goed idee om de motoren te beschermen tegen gelijktijdige op/neer activering. Dit kan de motor ernstig beschadigen. Lees in dit volgend artikel hoe u de aansluiting kan aanpassen om dit probleem te vermijden: Somfy Bedrade Motoren Beschermen Tegen Schade Door Gelijktijdige Op/Neer Activering.

Gebruikte Producten

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Een reactie achterlaten

Gerelateerde Artikels