Somfy Bedrade Motoren Beschermen Tegen Schade Door Gelijktijdige Op/Neer Activering

Somfy Bedrade Motoren Beveiligen Banner

Inhoudsopgave

Ontdek in dit 'how to' artikel hoe u buismotoren van Somfy of andere fabrikanten kan beschermen tegen schade door een gelijktijdige op/neer activering.

Inleiding

Bedrade motoren beschermen begint bij het uitleggen van hoe de sturing van zonwering motoren werkt. Zoals uitgelegd in het artikel Somfy Bedrade Motoren Sturen Met Loxone is het relatief eenvoudig om bedrade buismotoren van Somfy of van andere leveranciers aan te sturen met het Loxone systeem. De integratie uitgelegd in dat artikel verloopt nagenoeg analoog bij andere systemen. Over het algemeen worden aanstuurbare relais gebruikt, 2 per motor. Een relais voor de OP beweging en een relais voor de NEER beweging. Het is dan aan de software op de controller die de relais aanstuurt om ervoor te zorgen dat beide relais nooit tegelijk geactiveerd kunnen worden.
Wat als deze situatie zich toch voordoet? Dan is er kans dat de motor beschadigd raakt. Hoewel dit nooit zou mogen voorkomen is er altijd een klein risico dat dit toch gebeurd. Enkele voorbeelden wanneer dit zou kunnen voorkomen:
Wat de reden ook is de gevolgen kunnen potentieel desastreus zijn voor de gebruikte zonwering motoren.

Hoe een bedrade motor beschermen?

De beste manier om bedrade motoren te beschermen is door extra componenten te introduceren die niet aangestuurd worden door software. De oplossing is dus het inbouwen van hardware matige bescherming tussen de motor en de controller.
Deze hardware matige bescherming bestaat uit een schakeling die ervoor zorgt dat er geen stroom kan vloeien naar de ene kring zolang de andere kring actief is en vice versa. Ongeacht wat de programmeerbare relais op de controller doen. Zelfs al activeren beide programmeerbare relais voor de OP en de NEER stuurkringen dan zal er toch maar 1 kring op de motor actief zijn waardoor er geen schade kan voorkomen.

Implementatie

Door gebruik te maken van 2 24V monostabiele schakel relais is het mogelijk om een dergelijke schakeling te maken. Een monostabiel relais is een relais met slechts 1 vaste positie, deze keert dus bij deactivatie terug naar de startpositie.

Aansluitschema's

Aangesloten Op Een Loxone Nano 2 Relay Tree

Voorbeeld aansluiting gebruikmakend van een Loxone Nano 2 Relay Tree. Dit schema dient als alternatief op het gebruik met een Loxone Relay Extension en is niet de methode die is toegepast in onze demo opstelling.
Motor Beschermen Tegen Schade - Nano Relay Tree

Aangesloten Op Een Loxone Relay Extension

Voorbeeld aansluiting gebruikmakend van een Loxone Relay Extension. Deze methode is toegepast in onze demo opstelling. Deze methode kan ook gebruikt worden met de relais op de miniserver.
Motor Beschermen Tegen Schade - Relay Extension

Werking van deze schakeling

Een korte beschrijving van de werking gebaseerd op de opstelling met de Relay Extension.
In dit voorbeeld is de stuurkring aangesloten op relais Q7 de OP draairichting van de buismotor. De stuurkring aangesloten op relais Q8 is de NEER draairichting van de buismotor. Analoog is RELAIS 1 aangesloten op de OP draairichting kring van de motor en is RELAIS 2 aangesloten op de NEER draairichting kring van de motor.
De kringen die de Relay Extension verbinden met de beide relais noemen we de stuurkringen. De stuurkringen schakelen dus enkel de relais en niet rechtstreeks de motoren.

Programmatie In Loxone Miniserver

Er is geen speciale programmatie nodig voor het Loxone systeem om bovenstaande opstelling te gebruiken. Een programmatie voorbeeld voor een bedrade buismotor is hier te vinden: Somfy Bedrade Motoren Sturen Met Loxone.

Conclusie

In dit voorbeeld gebruiken we monostabiele schakelrelais om de gelijktijdige activatie van op en neer kringen te verhinderen en zo bedrade motoren te beschermen. Het voorbeeld is niet enkel van toepassing om Somfy bedrade motoren te beschermen of op Loxone materiaal maar kan ook gebruikt worden met andere automatiseringssystemen en andere zonwering motoren. U kiest zelf of u uw zonwering motoren beveiligd, de kans is klein dat een gelijktijdige activering voorkomt echter is het goedkoper om een relais te vervangen dan een beschadigde motor.

Gebruikte Producten

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Artikels