Somfy RTS Motoren Sturen Met Loxone

Inhoudsopgave

Ontdek in dit 'how to' artikel hoe u uw Somfy RTS motoren kan sturen met een Loxone Miniserver.

Inleiding

Somfy maakt gebruik van zowel bekabelde als draadloze motoren. De bekabelde motoren komen meestal met 4 draden (1 voor op, 1 voor neer, 1 neutraal en de aarding). Deze motoren zijn vrij eenvoudig te bedienen en te automatiseren met Loxone door gebruik te maken van de Nano Relay Tree of de Relay extension. Lees er alles over hier: Somfy Bedrade Motoren Sturen Met Loxone
De draadloze RTS motoren zijn echter een ander verhaal. Het Loxone systeem beschikt niet over een RTS extension om het Somfy RTS protocol te praten met de Somfy RTS motoren. Om deze draadloze motoren aan te sturen met Loxone moeten we dus op zoek naar een toestel/module die kan dienen als bridge tussen Loxone en het Somfy RTS protocol. Er zijn verschillende mogelijkheden die variëren in technische moeilijkheid en prijs.

Mogelijkheden

Somfy Universal RTS Interface II

Deze module laat toe om via Infrarood, RS232 of RS485 RTS commandos te sturen naar de gekoppelde Somfy RTS motoren. Dit apparaat beschikt over 4 RTS kanalen en ondersteunt group control om meerdere motoren tegelijk te sturen. Deze methode is echter complex om op te zetten.
De prijs voor deze oplossing is ook vrij hoog aangezien er ook een Loxone RS232 of RS485 module nodig is. Het verkrijgen van de Somfy Universal RTS Interface II module is ook niet simpel, deze is zeer moeijlijk verkrijgbaar in de Benelux. Hier zullen we in de toekomst ook een artikel over maken met een uitgewerkt voorbeeld.

IFTTT Via Somfy TaHoma Box

IFTTT staat voor If This Then That. Het is een simpel cloud platform dat toelaat om simpele automatisaties te bouwen tussen allerlei services, applicaties en webapps van andere leveranciers die het protocol ondersteunen. Hoewel Loxone Miniserver dit protocol niet out of the box ondersteunt is het wel mogelijk dit te verwezenlijken.
Implementatie van IFTTT kan via scripting ofwel via HTTP calls met een lokaal draaiende .NET/Java REST service die de communicatie regelt met het IFTTT cloud platform. Voor deze methode is een Somfy TaHomabox nodig wat dit ook vrij prijzig maakt. Als u bovendien ook niet de nodige technische kennis heeft om de communicatie met IFTTT op te zetten dan zal dit de prijs nog meer doen stijgen.

Somfy RTS Contact Transmitter

De derde optie, is de optie die onze voorkeur geniet en is ook waarover dit artikel gaat. Somfy heeft namelijk nog een andere module de RTS Contact Transmitter. Deze module is gemaakt om te installeren in een standaard inbouwdoos en dient om Somfy RTS motoren aan te sturen door middel van een Somfy sensor of een Somfy Centralis IB drukknopsysteem.
Deze module werkt echter op basis van contacten. Of deze contacten nu gemaakt worden door een Somfy sensor/drukknop of door een extern systeem maakt op zich geen verschil uit. Dat hebben we even uitgetest door de Somfy RTS rolgordijnen in ons demohuis te automatiseren met Loxone.

Implementatie

De Opstelling In Ons Demohuis

Werking Van De Somfy RTS Contact Transmitter

Er zijn 2 contacten aanwezig waarmee 3 functies kunnen aangestuurd worden.

Aansluitschema's

De Module

Keysoft-Solutions Hoe Somfy RTS Motoren Sturen Met Loxone - Schema 1

Aangesloten Op Een Loxone Nano 2 Relay Tree

Voorbeeld aansluiting gebruikmakend van een Loxone Nano 2 Relay Tree. Dit schema dient als alternatief op het gebruik met een Loxone Relay Extension en is niet de methode die is toegepast in onze demo opstelling.
Keysoft-Solutions Hoe Somfy RTS Motoren Sturen Met Loxone - Schema 2

Aangesloten Op Een Loxone Relay Extension

Voorbeeld aansluiting gebruikmakend van een Loxone Relay Extension. Deze methode die is toegepast in onze demo opstelling.
Keysoft-Solutions Hoe Somfy RTS Motoren Sturen Met Loxone - Schema 3

Configuratie Van De Somfy RTS Contact Transmitter

Deze module heeft niet veel programmatie nodig en dient enkel gepaard te worden met de somfy motoren om correct te werken. De volledige procedure kan teruggevonden worden in de handleiding.
Een beknopte versie voor het toevoegen van deze module in onze demo-opstelling.

Programmatie In Loxone Miniserver

Bij het programmeren maken we gebruik van de aansluiting op basis van de Loxone Relay Extension. Enkele aandachtspunten bij deze programmatie.
De automatische jaloezie bouwsteen schakelt de uitgang op of neer aan zolang de zonnewering in beweging is. De duurtijd van dit aanschakelen hangt af van de ingestelde rijtijden voor op/neer en de aangeroepen functie volledig op of volledig neer.
De Somfy RTS Contact Transmitter werkt niet goed samen met een continu gesloten contact. Een RTS commando wordt enkel gestuurd op de aan flank van de schakeling. Er is dus steeds een uitschakeling nodig om opnieuw hetzelfde RTS commando te kunnen sturen. Dit werkt dus meer als een drukknop dan een schakelaar.

STAP 1: Eigenschappen Van De Gebruikte Relais Uitgangen Aanpassen

Keysoft-Solutions Hoe Somfy RTS Motoren Aansturen Met Loxone Programmatie Stap 1 - 1
Onder de Loxone Relay Extension in de randapparatuur boomstructuur staan de verschillende relais uitgangen. Volgens onze gebruikte opstelling moeten we de eigenschappen van relais Q9 en Q10 aanpassen.
De benaming en beschrijving mogen vrij gekozen worden. Het veld categorie moet op zonnewering staan. Bij ruimte vult u de ruimte in waar de gestuurde RTS motoren hangen in dit geval de woonkamer.
De positie kan nagekeken worden door het module overzicht op te vragen door op de Loxone Relay Extension te klikken in de randapparatuur boomstructuur.
Keysoft-Solutions Hoe Somfy RTS Motoren Aansturen Met Loxone Programmatie Stap 1 - 2

STAP 2: Toevoegen Automatische Jaloezie Bouwsteen

Deze bouwsteen zal instaan voor de automatische sturing en ook voor de sturing via fysieke knoppen. De bouwsteen zal tevens beschikbaar zijn in de UI voor gebruik op GSM of tablet.
In de eigenschappen geef je dit blok best ook een naam en een beschrijving. Net zoals de relais uitgangen op de Relay Extension moet de categorie op zonnewering staan, de ruimte is hier tevens de woonkamer.
Andere belangrijke eigenschappen zijn ‘T – Typ’ in ons geval een rolgordijn, ‘Tu’ en ‘Td’ => de rijtijden op en neer. Tot slot de parameters ‘D’, ‘DT’ en ‘Dte’ => compasorientatie + tolleranties
Keysoft-Solutions Hoe Somfy RTS Motoren Aansturen Met Loxone Programmatie Stap 2

STAP 3: Omvormen Langdurig Schakelen Naar Korte Pulsen & Implementatie Stop Functie Na Einde Rit

Zoals vermeld bij de aandachtspunten zullen de uitgangen Q(OP) en Q(NEER) geactiveerd worden zolang de overeenstemmende beweging bezig is. Als men bijvoorbeeld een rolgordijn dat volledig gesloten is via de Loxone App via het commando volledig naar boven laat openen. Dan zal de uitgang Q(OP) gedurende de ingestelde rijtijd geactiveerd staan. Dit is niet exact hoe de Somfy RTS Contact Transmitter module de input verwacht.
Tevens zijn er 2 acties die op de module moeten gelanceerd worden bij een rit. Eerst een puls voor het starten van de op/neer actie die een RTS op/neer commando naar de motoren stuurt. Vervolgens bij het einde van de rijtijd nogmaals een puls om een RTS stop commando te sturen.
Gelukkig heeft Loxone hier de perfecte oplossing voor namelijk de ‘schakelen naar puls’ bouwsteen. Deze geeft een puls bij de aan flank van het schakelen en een puls bij de uit flank van het schakelen. Sleep 2 van deze blokken op het canvas en verbind de Tr ingangen met de op en de neer uitgang van de automatische jaloezie bouwsteen. Voor de duidelijkheid kan je deze ook een naam geven.
Keysoft-Solutions Hoe Somfy RTS Motoren Aansturen Met Loxone Programmatie Stap 3

STAP 4: Toevoegen Relais Actoren

Nu rest er enkel nog de verbinding te maken tussen de Qon/Qoff van de op en neer schakeling met de juiste relais actor. De Qon uitgang van de op schakeling moet verbonden worden met de RTS UP Relais, de Qoff uitgang van de op schakeling moet verbonden worden met de RTS UP & RTS Down Relais (= stop)
Keysoft-Solutions Hoe Somfy RTS Motoren Aansturen Met Loxone Programmatie Stap 4 - 1
De verbindingen voor de neer schakeling gebeurd analoog. De Qon uitgang van de neer schakeling moet verbonden worden met de RTS Down Relais, de Qoff uitgang van de neer schakeling moet verbonden worden met de RTS UP & RTS Down Relais (= stop)
Keysoft-Solutions Hoe Somfy RTS Motoren Aansturen Met Loxone Programmatie Stap 4 - 2

STAP 5: Finetuning (Optioneel)

Dit is op zich voldoende echter opteren we hier om nog een drukknop element in te voeren tussen de schakelen naar puls logica blok en het effectieve relais en dit om volgende reden:
Het eindresultaat:
Keysoft-Solutions Hoe Somfy RTS Motoren Aansturen Met Loxone Programmatie Stap 5

Gebruikte Producten

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Comments (5)

 • Ab van de Water

  Dank voor deze heldere en uitgebreide uitleg over het aansluiten van Somfy motoren op een Loxone systeem. Ik ben op dit moment zelf bezig om in mijn nieuwe woning een Loxone systeem aan te leggen en heb daarbij ook screens met een Somfy motor. Een van de screens zit in het dak waardoor de bekabelde LT50 motor van Somfy niet handig werkt (in verband met slechte toegankelijkheid bij installatie en onderhoud). Voor dit screen wordt een draadloze motor gebruikt om instelling en onderhoud eenvoudiger te maken. De gebruikte motor is de Somfy IO motor en de module die ik dan als interface gebruikt wil gebruiken is de: https://www.somfy.nl/producten/1822609/izymo-zender Is er een speciale reden dat jullie voor de Somfy RTS motor en RTS contact transmitter gekozen hebben? Uit de handleiding had ik begrepen dat de RTS versie met name bedoeld zou zijn voor die landen waar het io communicatieprotocol niet toegestaan zou zijn. Voor andere landen (zoals Nederland en België) zou je ook gebruik kunnen maken van het io communicatieprotocol. Als ik jullie verhaal lees lijkt mij dat dezelfde principes uit het artikel voor de IO motor en de IZYMO zender gelden. Is dit een correcte aanname? Dit verhaal is dan nog breder toepasbaar.

  • Keysoft-Solutions

   Bedankt voor uw reactie. De Somfy IO-technologie is in essentie een modernere variant van het oudere RTS-protocol. Dit nieuwe protocol is ontworpen om breder inzetbaar te zijn in functie van IOT. Dit was nodig aangezien Somfy zich niet meer enkel beperkt tot motoren en de sturing ervan, maar nu ook volledig inzet op het home automation verhaal. Ondanks deze vernieuwing werken de meeste leveranciers en installateurs van raamdecoratie en zonwering nog steeds met de Somfy RTS-motoren. Onze leverancier was daar één van, dit was dus niet echt een bewuste keuze. Wat betreft de voorgestelde module, ik heb deze snel even bekeken en vermoed dat deze inderdaad gelijkaardig werkt als de RTS-transmitter. Op dit moment is er op de productpagina echter geen documentatie beschikbaar (de links geven een blanco pdf document), ik kan dit momenteel dus niet voor 100% bevestigen.

   • Ab van de Water

    Hierbij een link naar de handleiding die ik op internet vond. https://cdn.webshopapp.com/shops/92764/files/274945111/handleiding-somfy-izymo-io-zender.pdf?_ga=2.149904950.1696569532.1654330815-870687592.1654330815

    • Keysoft-Solutions

     Ik heb dit even bekeken voor u en deze module werkt inderdaad gelijkaardig. Enkele belangrijke aandachtspunten/verschillen:

     • De voorgestelde module werkt op een batterij en mag dus niet aangesloten worden op het elektriciteitsnet zoals beschreven in bovenstaand artikel
     • Er zijn verschillende bedieningsmodes beschikbaar. In uw geval zal u de rolluik mode nodig hebben voor de functies op/neer
     • De programmatie in Loxone zal afwijken van bovenstaand voorbeeld, aangezien het stopsignaal automatisch gegeven word bij het openen van het contact wat bij de RTS module niet het geval is.
     Wat bekabeling betreft, is dit hetzelfde als in het bovenstaand artikel. U verbindt de COM met 2 verschillende vrije relais (op de miniserver of relais extension), daarna verbindt u het 1ste relais met S1 ingang op de module en het tweede relais met de S2 ingang.

     Veel succes met uw project, laat gerust weten hoe het verlopen is.

    • Richard

     Hallo Ab, Ik kom jouw post tegen over Somfy io motoren en Loxone. Ik zit in dezelfde situatie. Al uitsluitsel over de IZYMO module met Loxone? Richard Visser

Een reactie achterlaten

Gerelateerde Artikels