Somfy RTS Motoren Sturen Met Loxone

Inhoudsopgave

Ontdek in dit 'how to' artikel hoe u uw Somfy RTS motoren kan sturen met een Loxone Miniserver.

Inleiding

Somfy maakt gebruik van zowel bekabelde als draadloze motoren. De bekabelde motoren komen meestal met 4 draden (1 voor op, 1 voor neer, 1 neutraal en de aarding). Deze motoren zijn vrij eenvoudig te bedienen en te automatiseren met Loxone door gebruik te maken van de Nano Relay Tree of de Relay extension.
De draadloze RTS motoren zijn echter een ander verhaal. Het Loxone systeem beschikt niet over een RTS extension om het Somfy RTS protocol te praten met de Somfy RTS motoren. Om deze draadloze motoren aan te sturen met Loxone moeten we dus op zoek naar een toestel/module die kan dienen als bridge tussen Loxone en het Somfy RTS protocol. Er zijn verschillende mogelijkheden die variëren in technische moeilijkheid en prijs.

Mogelijkheden

Somfy Universal RTS Interface II

Deze module laat toe om via Infrarood, RS232 of RS485 RTS commandos te sturen naar de gekoppelde Somfy RTS motoren. Dit apparaat beschikt over 4 RTS kanalen en ondersteunt group control om meerdere motoren tegelijk te sturen. Deze methode is echter complex om op te zetten.
De prijs voor deze oplossing is ook vrij hoog aangezien er ook een Loxone RS232 of RS485 module nodig is. Het verkrijgen van de Somfy Universal RTS Interface II module is ook niet simpel, deze is zeer moeijlijk verkrijgbaar in de Benelux. Hier zullen we in de toekomst ook een artikel over maken met een uitgewerkt voorbeeld.

IFTTT Via Somfy TaHoma Box

IFTTT staat voor If This Then That. Het is een simpel cloud platform dat toelaat om simpele automatisaties te bouwen tussen allerlei services, applicaties en webapps van andere leveranciers die het protocol ondersteunen. Hoewel Loxone Miniserver dit protocol niet out of the box ondersteunt is het wel mogelijk dit te verwezenlijken.
Implementatie van IFTTT kan via scripting ofwel via HTTP calls met een lokaal draaiende .NET/Java REST service die de communicatie regelt met het IFTTT cloud platform. Voor deze methode is een Somfy TaHomabox nodig wat dit ook vrij prijzig maakt. Als u bovendien ook niet de nodige technische kennis heeft om de communicatie met IFTTT op te zetten dan zal dit de prijs nog meer doen stijgen.

Somfy RTS Contact Transmitter

De derde optie, is de optie die onze voorkeur geniet en is ook waarover dit artikel gaat. Somfy heeft namelijk nog een andere module de RTS Contact Transmitter. Deze module is gemaakt om te installeren in een standaard inbouwdoos en dient om Somfy RTS motoren aan te sturen door middel van een Somfy sensor of een Somfy Centralis IB drukknopsysteem.
Deze module werkt echter op basis van contacten. Of deze contacten nu gemaakt worden door een Somfy sensor/drukknop of door een extern systeem maakt op zich geen verschil uit. Dat hebben we even uitgetest door de Somfy RTS rolgordijnen in ons demohuis te automatiseren met Loxone.

Implementatie

De Opstelling In Ons Demohuis

Werking Van De Somfy RTS Contact Transmitter

Er zijn 2 contacten aanwezig waarmee 3 functies kunnen aangestuurd worden.

Aansluitschema's

De Module

Keysoft-Solutions Hoe Somfy RTS Motoren Sturen Met Loxone - Schema 1

Aangesloten Op Een Loxone Nano 2 Relay Tree

Voorbeeld aansluiting gebruikmakend van een Loxone Nano 2 Relay Tree. Dit schema dient als alternatief op het gebruik met een Loxone Relay Extension en is niet de methode die is toegepast in onze demo opstelling.
Keysoft-Solutions Hoe Somfy RTS Motoren Sturen Met Loxone - Schema 2

Aangesloten Op Een Loxone Relay Extension

Voorbeeld aansluiting gebruikmakend van een Loxone Relay Extension. Deze methode die is toegepast in onze demo opstelling.
Keysoft-Solutions Hoe Somfy RTS Motoren Sturen Met Loxone - Schema 3

Configuratie Van De Somfy RTS Contact Transmitter

Deze module heeft niet veel programmatie nodig en dient enkel gepaard te worden met de somfy motoren om correct te werken. De volledige procedure kan teruggevonden worden in de handleiding.
Een beknopte versie voor het toevoegen van deze module in onze demo-opstelling.

Programmatie In Loxone Miniserver

Bij het programmeren maken we gebruik van de aansluiting op basis van de Loxone Relay Extension. Enkele aandachtspunten bij deze programmatie.
De automatische jaloezie bouwsteen schakelt de uitgang op of neer aan zolang de zonnewering in beweging is. De duurtijd van dit aanschakelen hangt af van de ingestelde rijtijden voor op/neer en de aangeroepen functie volledig op of volledig neer.
De Somfy RTS Contact Transmitter werkt niet goed samen met een continu gesloten contact. Een RTS commando wordt enkel gestuurd op de aan flank van de schakeling. Er is dus steeds een uitschakeling nodig om opnieuw hetzelfde RTS commando te kunnen sturen. Dit werkt dus meer als een drukknop dan een schakelaar.

STAP 1: Eigenschappen Van De Gebruikte Relais Uitgangen Aanpassen

Keysoft-Solutions Hoe Somfy RTS Motoren Aansturen Met Loxone Programmatie Stap 1 - 1
Onder de Loxone Relay Extension in de randapparatuur boomstructuur staan de verschillende relais uitgangen. Volgens onze gebruikte opstelling moeten we de eigenschappen van relais Q9 en Q10 aanpassen.
De benaming en beschrijving mogen vrij gekozen worden. Het veld categorie moet op zonnewering staan. Bij ruimte vult u de ruimte in waar de gestuurde RTS motoren hangen in dit geval de woonkamer.
De positie kan nagekeken worden door het module overzicht op te vragen door op de Loxone Relay Extension te klikken in de randapparatuur boomstructuur.
Keysoft-Solutions Hoe Somfy RTS Motoren Aansturen Met Loxone Programmatie Stap 1 - 2

STAP 2: Toevoegen Automatische Jaloezie Bouwsteen

Deze bouwsteen zal instaan voor de automatische sturing en ook voor de sturing via fysieke knoppen. De bouwsteen zal tevens beschikbaar zijn in de UI voor gebruik op GSM of tablet.
In de eigenschappen geef je dit blok best ook een naam en een beschrijving. Net zoals de relais uitgangen op de Relay Extension moet de categorie op zonnewering staan, de ruimte is hier tevens de woonkamer.
Andere belangrijke eigenschappen zijn ‘T – Typ’ in ons geval een rolgordijn, ‘Tu’ en ‘Td’ => de rijtijden op en neer. Tot slot de parameters ‘D’, ‘DT’ en ‘Dte’ => compasorientatie + tolleranties
Keysoft-Solutions Hoe Somfy RTS Motoren Aansturen Met Loxone Programmatie Stap 2

STAP 3: Omvormen Langdurig Schakelen Naar Korte Pulsen & Implementatie Stop Functie Na Einde Rit

Zoals vermeld bij de aandachtspunten zullen de uitgangen Q(OP) en Q(NEER) geactiveerd worden zolang de overeenstemmende beweging bezig is. Als men bijvoorbeeld een rolgordijn dat volledig gesloten is via de Loxone App via het commando volledig naar boven laat openen. Dan zal de uitgang Q(OP) gedurende de ingestelde rijtijd geactiveerd staan. Dit is niet exact hoe de Somfy RTS Contact Transmitter module de input verwacht.
Tevens zijn er 2 acties die op de module moeten gelanceerd worden bij een rit. Eerst een puls voor het starten van de op/neer actie die een RTS op/neer commando naar de motoren stuurt. Vervolgens bij het einde van de rijtijd nogmaals een puls om een RTS stop commando te sturen.
Gelukkig heeft Loxone hier de perfecte oplossing voor namelijk de ‘schakelen naar puls’ bouwsteen. Deze geeft een puls bij de aan flank van het schakelen en een puls bij de uit flank van het schakelen. Sleep 2 van deze blokken op het canvas en verbind de Tr ingangen met de op en de neer uitgang van de automatische jaloezie bouwsteen. Voor de duidelijkheid kan je deze ook een naam geven.
Keysoft-Solutions Hoe Somfy RTS Motoren Aansturen Met Loxone Programmatie Stap 3

STAP 4: Toevoegen Relais Actoren

Nu rest er enkel nog de verbinding te maken tussen de Qon/Qoff van de op en neer schakeling met de juiste relais actor. De Qon uitgang van de op schakeling moet verbonden worden met de RTS UP Relais, de Qoff uitgang van de op schakeling moet verbonden worden met de RTS UP & RTS Down Relais (= stop)
Keysoft-Solutions Hoe Somfy RTS Motoren Aansturen Met Loxone Programmatie Stap 4 - 1
De verbindingen voor de neer schakeling gebeurd analoog. De Qon uitgang van de neer schakeling moet verbonden worden met de RTS Down Relais, de Qoff uitgang van de neer schakeling moet verbonden worden met de RTS UP & RTS Down Relais (= stop)
Keysoft-Solutions Hoe Somfy RTS Motoren Aansturen Met Loxone Programmatie Stap 4 - 2

STAP 5: Finetuning (Optioneel)

Dit is op zich voldoende echter opteren we hier om nog een drukknop element in te voeren tussen de schakelen naar puls logica blok en het effectieve relais en dit om volgende reden:
Het eindresultaat:
Keysoft-Solutions Hoe Somfy RTS Motoren Aansturen Met Loxone Programmatie Stap 5

Gebruikte Producten

 • Loxone Modules
  SKU: 100038
  Loxone Relay Extension
  Beoordeeld 0 van de 5

  375,90
  310,66 excl. BTW
  Geen voorraad
 • Loxone Controllers
  SKU: 100335
  Loxone Miniserver – GEN2
  (1)

  684,79
  565,94 excl. BTW
  Nog 1 st. beschikbaar!
 • Somfy Modules
  SKU: SOM-1810334
  Somfy RTS Contact Transmitter
  Beoordeeld 0 van de 5

  119,95
  99,13 excl. BTW
  Nog 2 st. beschikbaar!

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikels